Over mij

Als beroeps militair werd ik in de zomer van 2012 uitgezonden.

De week voordat ik weg ging, moest ik helaas mijn trouwe viervoeter Akita op 12,5 jarige leeftijd in laten slapen in verband met ouderdom. Tijd om echt dit verlies te verwerken had ik niet, want ik ging voor een humanitaire missie een aantal weken weg. De eerste dagen aan de andere kant van de wereld waren even moeilijk tot ik de knop vond om ‘om’ te zetten.

De dag nadat ik terug kwam, ik zat nog vol van de ervaring welke ik had op gedaan en ik moest nog echt acclimatiseren, kreeg ik de volgende klap te verwerken……een scheiding.

Ik ging (weer) in de overlevingsstand, want er moesten een heleboel zaken geregeld worden. Na een paar maanden was de scheiding rond, ons huis verkocht en ik trok in een nieuw huis in een andere stad. Alles wat vertrouwd en veilig was, was er niet meer. In mijn nieuwe huis raapte ik mijzelf weer bij elkaar en maakte ik een start met een nieuw leven. 

Na veel geknok om mij staande te houden had ik mijzelf weer een beetje op de rit in 2015, maar blijkbaar had mijn lichaam daar een ander idee over. Ik werd wakker met een enorme pijn bij mijn schouderblad en deze werd alleen maar erger. Dit bleek een nekhernia te zijn en de gevolgen waren heftig. Mijn rechter arm had geen kracht meer (een veertje kon ik niet eens vast houden) en de pijn was niet te harden.

Opeens was ik afhankelijk, invalide (ook al was dit tijdelijk, maar toch). Ik moest anderen vragen om iets voor mij te doen terwijl ik dat normaal gesproken gewoon zelf deed. Zelfs voor de meest basale dingen was ik afhankelijk. Gelukkig vond ik steun in mijn nieuwe relatie, die ik net sinds een paar maanden had.

De nekhernia herstelde zich langzaam en kon ik weer gaan re-integreren op mijn werk. Helaas kon niet iedereen omgaan met mijn kwetsbaarheid van dat moment. Dit heeft voor veel stress gezorgd aan mijn kant. Ik werd heel emotioneel, kon soms ontploffen van boosheid over het onbegrip en het gevoel mijzelf steeds maar te moeten verdedigen, ik kon mij niet meer concentreren en was heel erg moe. Aan het einde van een werkdag was ik gesloopt, ik was tot niets meer in staat. Iedere dag dat ik naar mijn werk moest was een strijd, op een gegeven ogenblik durfde ik niet eens meer in de buurt te komen. Het zweet brak mij uit en raakte ik in paniek, uiteindelijk zelfs al als ik aan mijn werk dacht.

Mijn thuisfront gaf aan dat ik naar de dokter moest, want ik had in hun ogen tekenen van een burn-out of wellicht zelfs PTSS. Dit scheen het niet te zijn volgens de dokter, ik moest maar wat meer rust nemen. Yeah right……maar hoe krijg ik de controle over mijzelf weer terug?

Ik had het gevoel tussen wal en schip te vallen doordat ik de hulp niet kreeg die ik nodig had. Dus ging ik zelf maar op zoek naar manieren om mij weer in mijn kracht te gaan zetten. Niet alles wat ik probeerde pakte voor mij goed uit. Tot ik begon met een Mindfullness training, een coaching traject volgde snel erna wat deuren opende naar mooie dingen die mij hielpen om hier weer boven op te komen.

Mijn emoties kreeg ik steeds beter onder controle, ik leerde dat deze emoties er best mogen zijn en door dit toe te laten is de spanning er af. Ik kreeg weer energie, kon mij weer beter concentreren en de vrolijkheid kwam weer terug in huis. Toch was ik er nog niet doorheen dus mijn zoektocht ging verder naar hoe ik mijzelf kon ontwikkelen. In deze tocht heb ik mooie sessies mogen ervaren waardoor ik weer in mijn kracht kwam te staan. Ik vond een mooie combi om mijn kwetsbaarheid er te laten zijn en toch krachtig weer op deze wereld te staan. Ik kreeg rust in mijn hoofd en lijf.

Ik besloot om de overstap te maken naar reservist en mij toe te gaan leggen om de sessies die ik heb ondergaan zelf te gaan leren.

Ik ben niet de enige die moeilijke momenten in het leven tegen komt. Wellicht herken jij zelfs iets in mijn verhaal en weet je ook niet hoe jij jezelf weer terug kan vinden (ondanks de hulp die je wel of niet al hebt of hebt gehad).

Wil je weten of dit iets ook voor jou zou kunnen zijn? Militair (actief, b.d., reservist, veteraan) of geen militair verleden, jij bent welkom in mijn praktijk. Neem vrijblijvend contact met mij op.

Ik ontmoet je graag.

Aanjager afbeelding